Cum sa negociezi un salariu mai bun

Adevarul este ca negocierea salarului este acum chiar mai de importanta decat in vremuri prospere. A te angaja intr-un post ce nu iti asigura financiar acoperirea nevoilor de baza, nu va face altceva decat sa creeze frustrari si griji, ce te vor determina in cele din urma sa pleci.

negocierea salariuluiEste important de aceea sa intelegi ca o firma care te cheama la interviu in aceste conditii, vede in tine potentialul de a oferi si aduce valoare, lucru ce te pune pe tine intr-o pozitie de a negocia: pentru un salar mai mare, beneficii si oportunitati.

Afla in randurile de mai jos cum poti sa iti negociezi cel mai bun salar in conditiile economice actuale:

 

Negocierea este o arta in sine

 

Asa cum se intelege de la sine faptul ca o limba straina nu se poate invata peste noapte, negocierea se invata si se imbunatateste prin exercitiu.

Negocierea este una din abilitatile care le exersezi aproape zilnic, in toate aspectele vietii - constient sau inconstient - pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti: fie ca este vorba de un termen mai flexibil la finalizarea unui proiect, un pret mai bun la piata ori impartirea sarcinilor in familie.

Ca sa stapanesti aceasta abilitate, ia-ti timpul necesar pentru a o dezvolta: participa la seminarii pe aceasta tema, citeste o carte si foloseste fiecare ocazie pe care o ai pentru a pune cat mai bine in practica informatiile dobandite.


Convinge angajatorul de abilitatile tale inainte sa ajungi la salar

 

Momentul in care aduci in discutie subiectul bani este crucial, asa ca asigura-te ca angajatorul este incantat de tine inainte de a discuta despre bani.Tine cont de faptul ca angajatorul isi doreste inainte de toate un om bun pentru postul oferit, o persoana ce poate sa aduca si sa genereze valoare pentru companie.


Arata in timpul interviului ca esti realmente interesat de job, mai mult decat de bani – pana la momentul in care esti intrebat de pretentiile salariale nu vorbi despre acest subiect. O persoana ce “tradeaza” faptul ca este interesat doar de salar nu va arata bine in ochii angajatorului.

 

Increderea in propriile forte – un atu esential

 

Lipsa unui loc de munca poate aduce cu sine o stare de neincredere si deznadejde, insa un lucru este esntial sa il retii: esti aceiasi persoana cu sau fara loc de munca, mai precis ai aceiasi experienta si tot aceleasi abilitati.

Contributia pozitiva pe care o poti aduce unei companii nu se schimba pentru ca nu ai un loc de munca. Diferenta sta asadar in increderea in sine:aceasta te poate ajuta, nu numai sa fi un mai bun negociator, dar este una din conditiile pentru a trece cu bine de interviu. Mai multe interviuri cu un rezultat pozitiv nu fac altceva decat sa fortifice acest fundament.

 

Adevaratii negociatori nu par ca negociaza

 

Daca te gandeai ca negocierea trebuie sa fie o discutie incrancenata, in care fiecare incearca sa obtina mai mult, afla ca aceasta este nici pe departe imaginea unei negocieri la interviu. In momentul in care angajatorul iti prezinta oferta inseamna ca vrea sa te atraga in echipa: da-i ocazia!

Prezinta-ti in mod deschis asteptarile fara a lasa impresia ca esti inflexibil. Foloseste formulari de genul: “As aprecia daca..”, “Sunt dornic sa accept oferta Dvs. insa as dori ...”. Tine cont de faptul ca angajatorului ii este mult mai usor sa cedeze doleantelor tale daca tu esti persuasiv si te faci placut decat daca dai impresia de impenetrabil.


Negocierea la interviu nu inseamna doar bani

 

Una dintre cele mai multe perceptii gresite se formeaza in jurul faptului ca a negocia la interviu ar insemna doar suma de bani cu care vei fi renumerat.

Tot mai multe companii au inteles ca trebuie sa isi diversifice portofoliul de beneficii, astfel ca pe langa clasicele bonuri de masa, masina si telefon de serviciu poti obtine asigurare medicala privata, participare la un fond de pensii, cursuri de instruire (care in cele din urma vor urca valoarea ta si te vor ajuta sa obtii mai multe pe viitor) si alte beneficii.

Buna negocierea la interviu este o abilitate importanta, insa ea nu este un scop in sine. Odata ce vei avea experienta negocierii, aceasta iti va fi utila in toate aspectele legate de viata ta profesionala si personala.

 

Alt articol interesant:

 

Negocierea - nivelul primei oferte